Skip to main content

Ik voel me verschrikkelijk naakt. Niet per se omdat ik nu naar de naakte billen van mijn buurvrouw rechts kijk of het borsthaar van mijn buurman aan de linkerzijde, maar naakt en kwetsbaar met mijn eigen zijn. Ik vind altijd wel iets van mijn lijf; te rond, te veel striae en inmiddels hangen de bovenbenen zuidwaarts. Schaamte. Toch gooi ik mezelf in het diepe om nieuwe ervaringen op te doen. Deze ervaring heeft te maken met liefhebben, zelfliefde, begrenzen, contact en afwijzing. Naakt schaduwwerk.

De opdracht is met respect de ander voorzichtig aanraken. Je mag hierop ingaan, maar als je 2 tikjes op je hand krijgt is dat het stopteken. Zo voel ik met een kleine oefening hoe het is dat mijn handen een lijf liefhebben en worden afgewezen. Ik voel dat ik zelf veel voorzichtiger ben met een ander afwijzen en dat roept meteen de vraag bij me op waar mijn werkelijke ‘nee’ ligt en hoe vaak ik subtiel over mijn grens laat gaan. Ai…..

In een ruimte ligt een groot zeil op de grond. Nu worden we geblinddoekt. Bijzonder te voelen dat het innerlijke proces verdiept nu ik simpelweg niet meer met mijn buitenwereld kan checken en afstemmen. Het checken en afstemmen dat ik zo goed van vroeger ken. Mama heb je tijd voor mij? Komt het uit of ben ik vandaag teveel? Ik zie en voel dat je druk bent. Sorry.
En met al dat afstemmen vervloei ik bijna met de ander en verlaat ik mijn eigen lijf.

Nu vindt het proces in mijzelf plaats en dat voelt heel naakt. Mag ik helemaal op mijzelf afgestemd zijn? Oh dat kan dus…..en ik voel verdriet in me naar boven komen.
Wat gemis en wat een genot!

Krachtige mannen handen en harige lijven zijn bekend terrein en voelen vertrouwd. Vrouwenvormen die soms strak en meisjesachtig of juist wulps en zacht voelen zijn vrijwel onbekend. Volle bovenbenen en zachte buiken voelen lief en vruchtbaar waardoor ik mijzelf met alle vrouwelijke vormen met zachte ogen kan zien.

Zo vouwen en vlechten we met kokosolie door en over elkaar heen als jonge puppy’s die voorzichtig aftasten. Naakt met onze lijven, kwetsbaar speels, maar vooral in liefdevol contact.