Skip to main content

Het cassettetoilet, das een verhaal apart.
Mocht je dit lezen met je boterham op de vuist, laat deze blog dan even aan je voorbijgaan.

Van alle gemakken voorzien heeft een beetje camper een chemisch toilet. Best handig wanneer je ’s nachts niet door de kou naar een vies toiletgebouw wil rennen, om vervolgens op een natte wc-bril te moeten zitten. (Voor de liefhebbers van natuurdroppings: ik heb net begrepen dat er in bepaalde delen van Portugal schorpioenen rondkruipen.)

Gelukkig heeft men het chemisch toilet uitgevonden!

Echter, het chemisch toilet met bak -een cassette- moet wel geledigd worden. Dat is op z’n zachts gezegd een niet zo’n prettig klusje. Ik ben best een bikkel, maar ik sta regelmatig te kokken bij mijn eigen pies. Daarom heb ik met mijzelf afgesproken, nooit maar dan ook nooit, nummer 2 in die cassette te deponeren. Dat houdt het lozen nog een beetje draaglijk.

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, vandaar een korte maar broodnodige handleiding voor de nog onervaren camperaar:

– Klik de cassette uit het systseem
– Sleep opzichtig met de rollende cassette ratelend achter je aan naar de stortplaats, zodat duidelijk wordt dat jij gaat lozen.
– Is iemand al aan het lozen? Houd dan zeker 15 tot 30 meter afstand, afhankelijk van de windrichting. Als je dacht te kokken bij je eigen pies, dan staat je wat te wachten als je de aroma van de ander in je neusgaten krijgt.

Nu ben jij aan de beurt!

– Houd de campersleutels niet in je handen tijdens de procedure, e.e.a. kan nat worden. (Eigen ervaring)
– Handen vrij? Draai dan de dop van de tuit op de cassette.
Let op: houd de dop niet in je handen, maar leg het ver buiten de stortplaats. Je zal niet de eerste zijn die dop verliest in het verzamelgoot met alle droppings van afgelopen maand. Dat wordt vissen…..

Vervolg

– Men houdt de cassette schuin tot alles geledigd is
– Bewaar afstand bij het ledigen, want e.e.a. kan behoorlijk spetteren (eigen ervaring)
– Raak niets aan in de omgeving van de stortplaats. Sommige resten zijn namelijk nog zichtbaar en ruikbaar

Afronding

– Maak cassette schoon met water uit kraan bij stortplaats. Let op de waterkracht en draairichting van de knop. Bij te harde straal kan e.e.a. over lijf en gezicht spetteren (eigen ervaring)
– Schroef dop weer op de lege cassette
– Trek opzichtig je lege toiletcassette ratelend achter je aan naar de camper
– De cassette mag weer terug in het systeem met een duidelijke ‘Klik’

Ontsmet je handen en verheug je vast op de volgende ronde

Chaves: Guest House Chaves

17-18 okt Guest House Chaves in Chaves
Camperplaats, beetje saai maar oke.
Vooral een zeer sympathieke stralende gastvrouw
Wasmachine aanwezig, eenvoudig sanitair maar schoon.
Chaves is de moeite waard te bezoeken en op loopafstand. Guesthouse ligt dicht bij de weg, maar niet echt storend.

Vila Pouca de Aguiar: Alvao Village Camping

18-19 okt Alvao Village Camping bij Vila Pouca de Aguiar
Interessante plek met grote zwerfkeien. Het lijkt Bedrock city wel van de Flintstones. Een meertje bij de camping. In de zomer vast erg leuk vooral voor families. Nu was ik de enige bezoeker. Sanitair heel schoon en alles nog erg nieuw. Broodservice kon mits ik 4 broden kocht. Voor minder wilden zij de oven niet aanzetten…

Braga: camping Braga

19-23 okt Braga, camping Braga
Braga prachtig om te bezoeken. Deze camping ligt dicht bij de stad en is toch verrassend rustig en goed. Ik had alleen 5 dagen regen en storm! Compleet nieuw sanitair gebouw met zelfs koelkasten, magnetrons en inductiekookplaten! Voor een bezoek aan Braga, een aanrader.

Sao Paio: Quinta das Cegonhas

23-25 okt Sao Paio Quinta das Cegonhas
Prachtige terrascamping met dichtbij watervallen, heuvels en kleine gehuchtjes. Veel water en groene omgeving. Camping gerund door Nederlander die alles behalve vriendelijk of hartelijk was.
Sanitair oud en matig. De omgeving een 9, de camping een 4.
Ik heb 28,80 afgerekend in het naseizoen, in mijn eigen camper voor 2 nachten zonder stroom. Prijs-kwaliteitverhouding niet kloppend.
Wel kon je apart met yogaklas meedoen en massage boeken (beiden betaald).

Covilha: camping Piao

25-26 okt camping Piao bij Covilha
Na een lange rit in de bergen toevallig langs deze camping gekomen. Prachtig gelegen met wandelroutes. Ook veel vaste plekken en caravans op deze camping, die niet bewoond werden toen ik er was. Vervallen, houtje-touwtje en zwerfkatten. Beetje naargeestig als je de enige aanwezige bent.
Sanitair niet bezocht. Prijs 8,- euro.
Bij ingang zit een beheerder.

Castelo Branco: parque de campismo municipal

26-28 okt Castelo Branco parque de campismo municipal
Goed te vinden, ruime plaatsen, eenvoudig maar netjes, zowel zon als schaduwplekken. Op de fiets naar Castelo Branco is erg goed te doen en daarom is de camping een aanrader. De snelweg is wel te horen.
Parkbeheerder is zeeeeeer ontspannen (lees: traag) met de laagste stem die je ooit hebt gehoord. De Barry White van Portugal :-). Hij speelt gitaar voor de liefhebber.

Castelo de Vide: Parking bij het kasteel

28-29 okt Castelo de Vide Parking bij het kasteel
Tegen het centrum van het stadje naast de kasteelmuur. Mooie plek, stadje erg leuk. Verder op de parking geen voorzieningen, behalve een prullenbak. Maar ja, de plek is ook gratis. ’s avonds prachtig verlichte kerkjes en kasteel.