Skip to main content

In jezelf huizen

In jezelf huizen
Ik klus al jaren stevig aan mijn huis. Naast hulp doe ik het meest zelf; van houtrot verwijderen tot het neerhalen van muren.
Ook klus ik al jaren aan hoe ik in mijzelf huis: zelfonderzoek, opleidingen NLP, TA, massage, haptonomie, mindfulness, systemisch werken en mijn nieuwste studie Ericksoniaanse hypnose.

Klein persoonlijk hobbeltje wordt een grote klus

‘Even een muurtje opknappen’, zijn woorden die niet in één zin passen. Klussen duurt nooit ‘even’. De plek op de muur blijkt doordrenkt met vocht en dat water komt ergens vandaan. Voordat je het weet repareer je een lekkage die vanuit de dakgoot door de muur sijpelt. Iets onbeduidend klein wordt een grote klus.

Zo voelt het ook met persoonlijke issues. Ik heb onlangs afscheid genomen van een kortstondige liefde. Daarbij had ik gedacht de overgebleven ongemakkelijke gevoelens ‘even op te knappen’. Maar de pijn van het afscheid haalde een heel scala van emoties naar boven van zelfafwijzing, angst voor eenzaamheid en de zucht naar aandacht en erkenning. Achter deze muur met een vlekje kwam plots veel rottigheid aan het licht.

Klussen rondom oude thema’s

Mijn emoties hebben in mindere mate te maken met de man in kwestie. Wel met mijn verleden. Miskend en niet gezien worden ken ik als geen ander en daarmee worden oude thema’s opgerakeld. Ik ben gevoelig voor leuke attenties en andere vormen van erkenning, ook al zijn ze van de eerste de beste klusser die zijn bus voor mijn huis parkeert.

Voorheen herstelde ik dat stukje muur, likje verfje erover en schilderijtje ervoor.
Niets meer van te zien.
De laatste jaren worden er stukken muur gesloopt om de onderliggende problemen te onderzoeken en te leren hoe ik in mijzelf huis.

Niet de verf die het huis mooi maakt

Dus bouw ik projectmatig aan mijn fundament, barst ik zo nu en dan eens uit mijn voegen, neem ik liefdevol de tijd tot al het vocht is opgedroogd, verwijder ik rotte delen, worden kleine scheuren niet met een plamuurlaag bedekt en heb ik lak aan kleine verzakkingen.

De volgende keer wanneer je een wijntje komt drinken op mijn nieuwe dakterras, weet dan dat het niet de verf is die het huis mooi maakt.

Wil jij onderzoeken aan welke oude thema’s jij steeds klust?
Plan een online afspraak!